AKTUELNO

Angela Merkel izjavila je juče da se neće ponovo kandidovati za predsednika vladajuće stranke CDU, kao ni za jednu političku funkciju nakon isteka kancelarskog mandata 2021. godine, a gosti Novog jutra televizije Pink složili su se da će se to odraziti na Evropu, kao i da EU čeka period nestabilnosti.

Politički analitičar Aleksandar Pavić izjavio je da je Merkelova rekla da bi volela da ostane do kraja mandata, ali da treba videti kako će ona proći na unutarstranačkim izborima u decembru.

- Šta ako njen kandidat ne prođe? Ona je već prošlog meseca pretrpela poraz, kada njen kandidat za šefa poslaničke grupe nije prošao. To je bio presedan i obično to ide po automatizmu, ona je već tada izgubila autoritet. Ako se to isto desi da u decembru, njen autoritet će biti dodatno urušen - kazao je Pavić.

Prema njegovim rečima, ako njen autoritet bude urušen biće narušena i politička stabilnost u Nemačkoj.

Foto: TvPink Printscreen

- To se reflektuje i na Evropu i ne možemo da pobegnemo od toga da je Nemačka najveća privreda u EU i da je ona stožer vođenja spoljne politike, evropskog pogleda na svet. Ovo se naziralo, EU ulazi u period nestabilnosti, a to se vidi i po izborima u drugim evropskim državama, i po izborima u Nemačkoj. Nadriru te takozvane populističke, nacionalističke stranke, a u opadanju su tradicionalne stranke, a Angela Merkel vodi jednu od dve tradicionalne stranke u Nemačkoj - istakao je Pavić.

Geopolitički analitičar iz Centra za društvenu stabilnost Predrag Rajić rekao je da odluka Merkelove, da sama ode, govori mnogo o visokoj političkoj kulturii u Nemačkoj, a i o Angeli Merkel kao ličnosti.

Foto: TvPinkPrintscreen/Clip.rs

- Mislim da je ovo fer i hrabar potez, gde je ona videla da više ne uživa podršku i povukla se na vreme. To je strateški gest i govori o njenoj ličnosti. Angela Merkel je definitivno obeležila jednu eru u Nemačkoj, to je činjenica. Sada je došlo do istorijskog procesa, zasićenja elitama, generalno u Evropi i u zapadnom svetu - ocenio je Rajić.

Kako dodaje, Bregzit i pobeda Trampa počeli su da ukazuju na to kako elite više ne mogu da se raspodeljuju na tradicionalno desne i leve i da očekuju da će po automatizmu da pobeđuju na izborima.

Ekonomski analitičar Miladin Kovačević, na to što je posle govora Angele Merkel evro pao za 0,4 odsto, rekao je da politički događaji i turbulencije utiču na evro.

Foto: TvPink Printscreen

- To jeste nekakva varijacija, ali nije značajna, može biti posledica i političkog događaja, ali i tendencije da evro jača jer se menja monetarna politika. Kada kažemo da se dešavaju oscilacije, glavni uticaj na te odnose je pitanje kretanja na globalnim tržištima, rast ekonomija, monetarne politke - kazao je Kovačević.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Angela Merkel

#EU

'